FREEDOM FROM COMMONSENSE









07/2013 FREEDOM FROM COMMONSENSE  -セレクトショップ-

施工 / アップライフ

照明計画 / 福西電機株式会社 東 好乃

撮影 / 高嶋 清俊

基本的には服・シューズ・バッグ・小物を扱うセレクトショップであるが、
施主自らインスタレーションを行い、
お客様とコミュニケーションを図り施主のコンセプトを共有いただくことで、
満足のいく購買とリピートへ繋げていきたいとのこと。
施主との折衝にて感じた要望は2つ。「体験」と「提示」。
『五感でコミュニケーションすることを目的に、
自らの思考を具現化しお客様に体験いただく』ことが重要とのこと。

そこで「日常とは違った、五感を使い体験をする場」であることをお客様に意識していただくため、
ショップを外界から完全に遮断した異空間となるようデザインした。

入り口は低めに設置された扉であることを利用し、
くぐり抜けると、白い空間と、施主の提示が顕著な
ボックススペース・シェルフスペースが出迎えることになる。

インスタレーション、特に言葉での表現に注視したいという希望から、
タイポでの提示を空間のどの部分でも可能にするため、あらゆる面が
歩くお客様の視野に入るよう設置。
移動することで多面に次々と展開されるインスタレーションを体験可能にした。
視線に入りやすいハンギング部分も覆いをほどこし、
浮世離れした空間を保ちながら、インスタレーションの場として利用する。

FREEDOM FROM COMMONSENSE
-Multi-brand shop (Clothes, shoes, bags, accessories, etc.)-

Construction / Up Life

Lighting / Fukunishi Electric Corporation, Yoshino Azuma

Photo / Kiyotoshi Takashima 

This is a multi-brand shop which sells clothes, shoes, bags and accessories. The owner has an ambition to increase customer satisfaction and get more repeaters; therefore his request was to create a space where he could perform installation art as a communication tool and share the concepts of the shop with customers.
Two main concepts I sensed from the owner were ‘experience’ and ‘presentation’. For the purpose of communicating through five senses, it was important for the owner “to present his thoughts in space and allow customers to experience them”.

Therefore I designed the shop to make completely block from the outer world so that customers can recognise ‘this is the space for experiencing something different from everyday life through their five senses’.

Using the small entrance door effectively, once customers duck into space, they will be welcomed by the white space as well as noticeable boxes and shelves.

The owner had a desire to perform installation art in the shop especially using words so that I set selves and boxes that allow displaying typography in any part of the surfaces and that can be seen from anywhere. Customers can walk around the space and experience installation art displayed on every surface. I also added a cover to the hanging cabinets which come into sight easily. The space is now used for installation whilst keeping it as an unrealistic space.

Collection of works

MORE WORKS