Labcor 2010





03/2010 Labcor  -美容室-

クリエーティブ・ディレクター / ポリフォニック 阪本 敦

施工 / アップライフ

照明計画 / 福西電機株式会社 東 好乃 

撮影 / 高嶋 清俊

クライアントの第一希望として「自由にクライアントを
イメージして」デザインして欲しいとのことだった。
彼らから受けるストリートな印象と強烈な個性から、
シンプルで彩度のない空間にすることにより
クライアントのイメージを際立たせる効果を狙う。
低予算での依頼の為、既存の壁面、床、クーラーを利用。
意識的に汚れをかけ、空間にアクセントを加えた。
照明器具、天井部分、ダクトやクーラー配管をむき出しにして、
工場のように生命力のある無機質な空間へ。
外観は対してシンプルに、イメージに捕らわれず万人への入り口とすることを意識した。
看板はイメージカラーのグレーを使用。
アクセントに観葉植物の小庭を制作し、そこから俯瞰(フカン)する
無機質な空間とのコントラストを楽しんでいただく。

何よりもポイントとしたのは来客者が寛げる空間にすること。
髪を切る前のウェイティングスペースは可能な限り大きく面積を取り、
カウンターを設置する事により来客者とスタッフの交流の場を設けた。
このカウンターは時にバーとして利用される。

シャンプースペースは一枚の白壁を立てることにより
シャンプー姿をさらすことのないよう空間を孤立させ、プライベートを確保した。

Labcor  -Hair salon-

Creative Director / Polyphonic, Atsushi Sakamoto

Construction / Up Life

Lighting / Fukunishi Electric Corporation, Yoshino Azuma 

Photo / Kiyotoshi Takashima

The client’s first priority was to interpret their image into actual space.By getting inspiration from their street style and strong personalities,I designed a simple and colourless space in order to emphasise their image.
Since the budget was tight, I utilised the existing wall, floor and air conditioning as part of design.I also applied irregular patterns to the wall as a design essence.By showing lighting, ceiling, a duct and an air conditioning pipe as they were,I turned original space into an inorganic yet lively hair salon – like a factory.

As opposed to interiors, I focused on creating a welcome entrance for everyone without sticking to client’s image.For the signboard, I used dark grey as a key colour. To attract attention from the outside,I installed a small garden to the window from which people can glimpse interiors and enjoy the contrast between organic and inorgance space.

In this project, the part in which I put a great deal of effort was to create a comfortable space for customers.I secured a waiting space as large as possible and installed a counter to help communication between customers and staff.This counter can also be used as a bar.

As for the shampoo booth, I applied a white wall to divide space completely and keep customers’ privacy.

Collection of works

MORE WORKS